Украйна не е Казахстан - така вицепремиерът по европейската и евроатлантическата

...
Украйна не е Казахстан - така вицепремиерът по европейската и евроатлантическата
Коментари Харесай

Олга Стефанишина: Украйна не е Казахстан

" Украйна не е Казахстан " - така вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на страната Олга Стефанишина отговори на въпрос какво ще направи, с цел да не се повтори обстановката в нейната страна при скупчването на съветски войски на границата. Тя сподели това на взаимен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса преди началото на комисията НАТО-Украйна. 

„ Обратно на Казахстан, ние имаме сериозна общественост от специалисти на гражданското общество,  а също по този начин и мощна съпротива.  Има и доста мощно интернационално единение, с което се осъжда съветската експанзия на територията на Украйна. Не сме част и от каквато и да било постсъветска конструкция, която, както е в тази ситуация с Казахстан, би разрешила външна военна намеса на своя територия, както и да се овладее сериозната инфраструктура “.

" Имаме суверенното право да избираме контракти и съдружници и това не предстои на пазарлъци ", бе безапелационна Стефанишина във връзка ултиматума на Русия НАТО да спре разширението си на Изток:

" Всички би трябвало да разберем, че настояванията на Русия към съдружниците не могат да се считат за преговорна позиция. Агресорът не е състояние, в което може да слага условия, до момента в който съветските танкове са на границата с Украйна. Виждаме опитите на Русия да трансформират полемиките и да заплашват с нова война, без да вършат никакви стъпки за намиране на спокойно решение в границите на Минските или Нормандските формАти. Русия просто се пробва да наложи дневния си ред, вместо да се върне на масата за договаряния " .

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че надали може да се чака решение на проблемите на всички срещи, планувани тази седмица, само че те са опит да се избегнат военни дейности и да се насрочат други съвещания за търсене на ефикасни решения. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР